אקיטה יפני – LADOG
אקיטה יפני – היסטוריה, טיפול, אופי, מאפיינים, ואילוף המתאים לאקיטה יפני. בחברת LADOG – נסיון רב באילוף כלבי אקיטה יפני.
קאיה – גורת אקיטה יפני בסיום קורס אילוף כלבים בחברת LADOG
האצ'י – אקיטה יפני בסיום קורס אילוף כלבים בחברת – LADOG
פנקו – כלב אקיטה יפני בסיום קורס אילוף כלבים בחברת LADOG
כלבי האקיטה היפני Japanese Akita נקראים גם אקיטה אינו, הם מהגדולים בגזעי הכלבים היפנים מקורם בפרובינצית אקיטה שבמחוז אודטה הנמצא בגבול הצופני של יפן. כבר משנת 1600 מוזכרים כלבי האקיטה בתיעודים ההסטורים . בתקופה זו נעזרו בתי המלוכה היפניים בכלבי האקיטה ככלבי שמירה, ושמשו ככלבי ציד למסעות ציד דובים. האקיטה כלב מרשים, בעל מבנה גוף מוצק, עיניים משולשות, אוזניים קטנות פונות קדימה, פרווה צפופה וזנב מפואר המתגלגל למעלה לעבר גבו. פרוות האקיטה צפופה בשל היותה מורכבת משלושה סוגי שיער, צבעי האקיטה לבן, שומשום (אדמוני עם קצוות שחורים) ומנומר. פניו, בטנו, צוארו, צידו הפנימי של הזנב וצידם הפנימי של הרגליים לבנים.
הסופרת הלן קלר ביקרה ביפן בשנת 1902 ושמעה על סיפורו המפורסם של הכלב האצ'יקו שהיה נאמן לבעליו והמתין לו על פסי הרכבת באותו מקום גם שנים רבות לאחר מותו. הלן קלר ביקשה לאמץ אקיטה לעצמה, וממשלת יפן העניקה לה גור אקיטה בשם קמיקזה כאות תודה לפועלה.
על גור האקיטה שלה כתבה הלן קלר-"אם אי פעם היה מלאך בפרווה, זה היה קמיקזה.אני יודעת שלעולם לא ארגיש את אותה רכות לאף חיית מחמד אחרת.לכלב האקיטה יש את כל התכונות המתאימות לי-הוא עדין, אמפטי ונאמן.
בשנת 1935 הוגדרו כלבי האקיטה כנכס לאומי.
תאור ותכונות
משקלו הממוצע של האקיטה הוא כ 40 ק"ג
וגובהו הממוצע 65 ס"מ
תוחלת חיים 12 שנה
גידול כלבי אקיטה אינו
האקיטה אינו הוא כלב חכם, נאמן וחרוץ, בעל אופי דומיננטי ועצמאי. גזו כלב מאתגר בשל היותו חזק דעתן הנוטה למרדנות ושתלטנות. יצר הציד של כלבי הגזע מפותח.מסיבה זו מומלץ שלא לגדלו בבית עם בעלי חיים נוספים. על בעליו של האקיטה היפני להיות אסרטיבי וחזק פיסי על מנת שיוכל להבהיר לכלבו את מקומו בהררכיה המשפחתית. אילוף נכון ומקצועי עם מאלף המבין בגזע ייחודי זה, יעזור לאקיטה ללמוד במהירות ובקלות פקודות חדשות , והוא ישמח לרצות את בעליו., אולם בעליו של אקיטה שלא יהיה סמכותי כלפיו, ולא יתמודד עם נטיתו של האקיטה לשתלטנות, עלול למצוא את עצמו עם כלב מסוכן, שהפך למנהיג המשפחה.
האקיטה אינו זקוק למשמעת ברורה אך אוהבת. אילוף מקצועי עקבי, בשילוב חיזוק חיובי ושלילי חשוב בגידול האקיטה יפני. אקיטה יוכל לחיות בבית עם חצר גדולה, אך יוכל להתסדר גם במגורים בדירה אם בעליו יקפידו על טיולים ארוכים. בבית משפחה עם ילדים קטנים מומלץ לבחור בגידול אקיטה נקבה בשל אופין היציב משל הזכרים ובשל נטייתן להיות פחות דומיננטיות. התיעצו עם מאלף כלבים מקצועי המכיר את כלבי האקיטה כדי שידריך אתכם כיצד לאלף את האקיטה למשמעת, וכיצד לשלבה בחיק המשפחה. כלבי האקיטה ישמחו לכל יחס אוהב מבעליהם, דווקא מסיבה זו חשוב להעניק להם יחס מפנק במינון נכון, ורצוי לקשר בין היחס המפנק לבין ביצוע פקודה או התנהגות טובה.
חשיבות חשיפה נכונה של כלבי האקיטה אינו
כלב חשוף הוא כלב המרגיש בנוח בכל סביבה ובחברת אנשים, ילדים, כלבים ובעלי חיים אחרים. חשוב להתחיל ולחשוף את האקיטה שלכם מרגע שקיבלתם אישור מהוטרינר להוציאו החוצה לאחר שקיבל את החיסונים המתאימים. הקפידו לטייל איתו במסלולים שונים בכל פעם. טיילו איתו ליד גני ילדים, בתי ספר, גני משחקים, ברחובות שקטים וברחובות סואנים. ככל שהאקיטה אינו שלכם יכיר יותר ריחות, קולות, אנשים ובעלי חיים כך יהיו מאוזנים יותר ולא יפתחו תוקפנות או חשדנות. חשוב לשים לב למצבו של כלבכם, אם הוא חושש להתקרב לאזור מסויים, התנהגו אליו בסבלנות, שחקו איתו ליד אותו אזור, תנו לו צ'ופרים, אך אל תוותרו לו על הליכה לאותו אזור, אם תכנעו לפחד של האקיטה להתקרב לאזור מסויים, הוא עשוי לחשוב שיש לו סיבה מספיק טובה לחשוש, לעומת זאת אם תשחקו איתו ותרגיעו אותו, הוא יבין שהוא יכול לסמוך עליכם וכך ילמדו גם לבטוח בעצמם.
אילוף כלבי אקיטה יפני
אם צרפתם למשפחה כלב מגזע אקיטה אינו, קחו בחשבון שעליכם להתחיל מיד לאלפו בשל אופיו העיקש, דעתנותו, נטייתו לדומיננטיות ויכולותיו הפיסיות. בגלל אופים המרדני חשוב להתחיל את האילוף של כלבי האקיטה כבר בגיל שלושה חודשים. זה אינו כלב שמתאים לכל משפחה. על בעליו להיות חזק פיסית ואישיותית, ולהתחיל להנהיג עבורו גבולות ברורים כבר בהיותו גור ולא לתת ל מראה הבובתי שלו להטעות . קחו בחשבון שגורי האקיטה מלאי שמחת חיים ושובבים, הם ינסו לנשוך אתכם במהלך המשחק, ולקפוץ עליכם כשתקראו להם. חשוב לתקן את האקיטה הן על הקפיצות והן על הנשיכות. אלו אולי התנהגויות חמודות שמביעות סקרנות ושמחה, אבל לצד המשחק מהוות התנהגויות אלו גם משחקי שליטה, האקיטה עלול להסיק מכך שאם מותר לו לקפוץ עליכם ולנשוך אתכם, זוהי תחילתה של הדרך לשלוט בכם. התיעצו עם מאלף כלבים מקצועי כדי שידריך אתכם כיצד לתקן את משחקי השליטה של האקיטה אינו מבלי לחבל בגילויי השמחה שלו ומבלי לפגוע ביצר המשחק. חשוב לאפשר לכלב להביע שמחה כשאתם חוזרים הביתה , או קוראים לו ל משחק וחשוב לחזק אותו כשהוא עושה זאת מבלי נשיכות וקפיצות.
מומלץ וחשוב להשתמש ביצר המשחק של האקיטה לצורך האילוף. השתמשו במשחקי נשיכה המיועדים לאילוף כלבים, כמו כדור המחובר לחוט, פפירול או חבל הקשור בשתי קצותיו. שחקו עם האקיטה שלכם רק לאחר שלמד פקודה חדשה וביצע אותה ומאוחר ותר לאחר שביצע את הפקודות, אל תגישו לו מיידת את המשחק, הראו לו את המשחר והסתירו מאחורי הגב, עשו זאת מספר פעמים ורק אז תנו לו לנשוך את המשחק ולשחק בו. בשלב זה תוכלו לרוץ עם הכלב כשהוא מחזיק במחשק בין שינו אבל רק כשהוא קשור לרצועה , או עמדו במקום ותנו לו לשחק עד שישחרר את המשחק , כשהאקיטה יניח את המשחק, "גינבו" אותו מהר והחביאו . בדרך זו האקיטה אינו שלכם ילמד לצפות בכליון עיניים למשחק שלאחר האילוף, ויחכה לשעות האילוף. מאלפי הכלבים של המרכז לכלבנות להדוג יוכלו להנחות אתכם כיצד להשתמש במשחק ככלי אפקטיבי לאילוף וכיצד לקשר את יצר הציד של האקיטה לעבודה עם משחקי נשיכה.
לפקודות האילוף תפקיד חשוב בבניית הבטחון של האקיטה היפני בבעליו, ובהעלאת בטחונו העצמי. כאשר האקיטה שלכם ילמד ללכת 'רגלי' הוא למעשה ילמד לבטוח בכם ולסמוך עליכם מבלי להשתמש באינסטינקט הטבעי שלו , מבלי להביט לצדדים או לעצור גם אם בסביבה יהיו גירויים אחרים שבסיטואציה אחרת היו גורמים לו לגלות בהם עניין. גם פקודת שב הישאר היא פקודה חשוב בבניית בטחונות של הכלב בעצמו ובכם. האקיטה שלכם ידע שהוא יכול לשבת בבטחה ובשקט גם כשתעלמו משדה הראייה שלו ויעשה זאת בשמחה מפני שידע שלאחר שחרור מהפקודה יזכה במשחק ובצ'ופר. חשוב לאלף את האקיטה אינו נכון לפקודות אלו. אילוף לא מקצועי עלול ליצור תוצאה הפוכה ולחבל בבטחון של האקיטה. את תהליך האילוף יש לעשות בהדרגה ובאופן מקצועי תוך הקפדה על תיקונים נכונים שישמרו על כלבכם שמח ולא "ינעלו" אותו . זכרו שמטרת האילוף היא להפוך את האקיטה לכלב ממושמע ושמח בעל תקשורת גבוהה עם בעליו.
חשיבות ההררכיה עבור כלבי אקיטה יפנים
האקיטה היפני ינסה כבר מגיל צעיר להתמקם כמנהיג במפשחה שתאמץ אותו. ואם בעליו לא יבהיר לו את מיקומו בהררכיה ,הוא יהפוך לכלב דומיננטי וטריטוריאלי כלפי בעליו. מעבר לכך שזו אינה הדרך הנכונה לגדל כלב , בומיוחד לא כלב עם אישיות עצמאית ושתלטנית, עשוי האקיטה לגלות תוקפנות כלפי בני הבית שיתקרבו לקערת האוכל שלו או למקום השינה הקבוע שלו. הסיבה לכך היא ה'קוד ההתנהגותי' של האקיטות. מנהיג להקת אקיטות יהיה הראשון לגשת למזון שלו, לא יתן לכלב אחר להתקרב למזון בזמן שהוא אוכל, ויתקוף כלב שיתקרב למקום השינה שלו. חשוב לתרגל עם האקיטה אינו כבר מגיל צעיר תרגילים שיבהירו לו שמקומו בבית אינו בראש ההררכיה ושאין צורך שילחם על מזונו או על מקום השינה שלו. המתינו לזמן שהאקיטה ישן במקומו הקבוע, הקימו אותו משם בעדינות והתיישבו במקומו, לטפו אותו וחזקו אותו על התנהכות רגועה , ובמקרה הצורך תקנו אותו אם יגלה סימני תוקפנות. חשוב לחזור על התרגול הזה לפםחות פעם בשבוע, בומיוחד בבית עם ילדים קטנים. חשוב לציין שהתרגיל לא יגרום לאקיטה אינו שלכם להרגיש רע. להיפך, הוא יריגיש בטוח ומוגן מבלי להיות דרוך כאשר מישהו מתקרב למיטתו. עשו כך גם עם קערת המזון של האקיטה. למדו אותו להתרחק מקערת המזון כאשר אחד מבני הבית מתקרב, ולחזור ולאכול רק כשאין אף אחד ליד קערת האוכל, חשוב להעזר במאלף כלבים המכיר את האקיטה היפני כשי לבצע תרגילים חשובים אלו, ושוב שכל בני הבית יתרגלו זאת עם הכלב.
שימוש נכון בצ'ופרים בתהליך אילוף אקיטה אינו
בשל יצר הציד של האקיטה אינו חשוב ללמדו כבר מגיל צעיר לשמור על קשר עין עם בעליו. השתמשו בחטיפים המיועדים לכלבים בתהליך האילוף, לאחר שהאקיטה שלכם ביצע נכון את הפקודה עמדו זקופים מולו, החזיקו את החטיף מול עיניכם ואמרו לו שהוא כלב טוב, דברו אליו בקול נעים ובאינטונציה מעודדת , החטיף שנמצא ליד עינים והטון הנעים יגרמו לאקיטה שלכם להישיר אליכם מבט, נסו להחזיק את קשר העין לפחות שתי דקות ורק אז תנו לו את החטיף. חשוב שהצ'ופר יהיה בגודל קטן ומסוג שיהיה לכלבכם קל ללעוס ולבלוע כדי שתוכלו מיד לחזור לתרגילי האילוף.
כיצד למנוע מהאקיטה אינו לכרסם חפצים בבית
גורי האקיטה היפני יחפשו כבר מגיל צעיר במה לנעוץ שיניים, נעיצת השיניים נובעת מחיפוש אחר משחק ומיצר טבעי של ציד. פזרו בבית עצמות דחוסות המיועדות לכלבים. חשוב שאלו יהיו עצמות דחוסות ולא עצמות בקר, משום שעצמות בקר עלולות להכיל מושבות חיידקים מזיקות , או סיבים שעלולים לפצוע את בית הבליעה של הגור. בכל פעם שהאקיטה שלכם ימצא חפץ לכרסם, תקנו אות ומיד קרבו אליו עצם דחוסה. עודדו אותו בחיזוקים חיוביים כאשר הוא מתקב אל העצם ומכרסם אותה. התיעצו במאלף כלבים מקצועי שיראה לכם כיצד לעשות זאת. אם תתמידו בכך, יתרגל האקיטה אינו שלכם לכרסם את העצמות הדחוסות, יאהב את טעמם ואת מרקמם ולא יגלה ענין בחפצים אחרים שאינם בעלי טעם ומרקם דומה. חשוב שלאקיטה שלכם יהיו מספר עצמות כאלו ברחבי הבית והחצר. עצמות מרובות המפוזרות ברחבי הבית יורידו מהאקיטה שלכם לחץ והוא יתעסק בהן כשיהיה לבד או כשיחפז במה להעסיק את עצמו.
טיפול וטיפוח כלבי אקיטה אינו
פרוות האקיטה מלאה וצפופה, על כן חשוב להבריש את הפרווה מדי יום. צפיפות השיער סביב העיניים והאוזניים גורמת לכלבי האקיטה לצבירת לכלוך והדבר עלל לגרום לזיהומם. על כן חשוב לדאוג לנקיון העיניים והאוזניים . את הברשת הפרווה כדאי להפוך לזמן איכות עם כלבכם. הכלב ירוויח פרווה מטופחת ואתם תזכו לתקשורת גבוהה איתו. מומלץ להרגיל את האקיטה היפני למגע בפניו, ברגליו ובבטנו. הדבר יהפוך את הביקורים אצל הוטרינר לקלים יותר. חשוב לשמור על משקל תקין של כלב מגזע זה. עליה במשקל עלולה לגרום לאקיטה היפני לבעיות מפרקים חמורות כבר מגיל צעיר. שמירה על תזונה נכונה, ועל שגרת ריצות וטיולים תעזור לאקיטה אינו שלכם לשמור על משקל תקין ותתרום לתוכלת חיים ארוכה.
לקורס אילוף כלבים מקיף בחברת LADOG, צרו קשר 052-3609028 אורן אלעמרי מנהל LADOG.
לחצו כאן -לפרטים אודות קורס אילוף כלבים בחברת – LADOG