מונדיאורינג
ספורט כלבני הכולל אילוף משולב – משמעת , מכשולים והגנה.
מונדיאורינג – mondioring – זה הוא ספורט כלבני המשלב אלמנטים של ציות, זריזות והגנה. ספורט זה, שמקורו באירופה, במיוחד בצ'כיה, זכה לפופולריות ברחבי העולם בשל שילובו הייחודי של משמעת, אתלטיות ועבודת צוות בין כלבים למטפלים שלהם, שהדגש החזק ביותר במבחן הוא גורם ההפתעה. רוב מבחני האילוף ידועים מראש, אך במונדאורינג ניתן לשופט לקבוע מה יהיה הגירויי באותו מבחן.זה יכול להיות רעשים מוזרים ושימוש של הסחות דעת בעזרת תפאורה. בישראל ספורט המונדאורינג נחשב לחדש יחסית – רק בשנת 2016 היתה התחרות הראשונה בישראל.
רוב הגזעים לא מתאימים לעבור את מבחני המודנדיאורינג, אחד הגזעים הבודדים שמצליח בספורט זה הוא הרועה בלגי מלינואה, וגם בגזע זה לרוב הזכרים מצליחים יותר. חשוב להבין שבחירה נכונה של הגור היא המפתח להצלחה בספורט זה. חשוב לבחור גור לשושלת כלבי עבודה. חשוב לבדוק שלגור יהיה יצר משחק גבוה מאוד, ביטחון עצמי רב, יצר מרדף וטרף חזק ועוד מספר רב של פרמטרים שצריך לבדוק. זכרו שלא בכל המלטה של מלינואה ניתן לאתר גור שמתאים לספורט זה. אילוף למודאורינג מצריך התמדה קשה מאוד ואילוף לטווח ארוך. להגיע להישגים במונדיאורינד יכול לקחת גם מספר שנים של אימונים על בסיס יומי עם הכלב, ולכן התנאי הבסיסי להצלחה בספורט הזה הינו זמן, סבלנות ואיתור הכלב המתאים למטרה זאת. Mondeoring מציעה פלטפורמה לכלבים ולבעליהם להציג את יכולותיהם, לחזק את הקשר האנושי – כלבי ולהשתתף בפעילות פנאי מספקת ותחרותית.
ההיסטוריה של מונדיאורינג
שורשיו של Mondeoring מתחילים בצ'כיה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, כאשר הוא פותח כתרגיל אילוף לכלבי משטרה וכלבי עבודה. המונח "מונדאורינג" עצמו נגזר מהמילים הצ'כיות "מונדיורינג" ו-"mondioringové zkoušky", שמשמעותן "טבעת עולמית" ,שם זה משקף את המשיכה הבינלאומית שהספורט צבר במהלך השנים.
הספורט זכה במהירות לפופולריות בקרב מאלפי וחובבי כלבים בשל הגישה המקיפה שלו להערכת התאמתו של הכלב למשימות שונות, לרבות הגנה, ציות וזריזות. בסוף שנות ה-80, מונדיורינג התרחב מעבר למקורותיה הצ'כיים והחל להיות מוכר ונהוג במדינות אחרות באירופה. לא עבר זמן רב עד שתחרויות וניסויים של מונדאורינג הפכו לאירועים נפוצים, ומשכו משתתפים מכל העולם.
כיום, Mondeoring נשלטת על ידי ארגונים בינלאומיים שונים, כולל ה-Fédération Cynologique Internationale (FCI) ו-American Working Malinois Association (AWMA), אשר מבטיחים כללים ותקנות סטנדרטיים לתחרויות המתקיימות ברחבי העולם.
מונדאורינג: שלושת השלבים – 1.שלב הציות. 2.שלב המכשולים. 3. שלב ההגנה.
1. שלב הציות:
שלב הציות של מונדאורינג מתמקד בהערכת הציות של הכלב, היענותו לפקודות והשליטה של המטפל. להלן כמה מרכיבים ותרגילים מרכזיים בשלב זה. קישור לקורס אילוף למשמעת בחברת – LADOG
א. רגלי : תרגיל זה כרוך בהליכה של הכלב ללא רצועה צמוד לצד המטפל, בצורה מדוייקת וקשובה. הכלב צריך להתאים לקצב של המטפל, לשבת כאשר המטפל עוצר ולשמור על המיקום הנכון.
ב. אליי : המטפל מדגים את יכולתו של הכלב להגיע כשקוראים לו. הכלבים צפויים להגיב מיידית ולחזור למטפל באופן מיידי.
ג. הישאר : כלבים נדרשים להישאר בתנוחות שונות לפחות דקה – לשבת, לשבת ולעמוד – לפי פקודה. מטפלים בדרך כלל מתרחקים מהכלבים שלהם וחוזרים בזמן שהכלב שומר על השהייה עד לשחרור.
ד. סירוב מזון : על הכלבים לסרב לקחת אוכל מזרים, מהרצפה ובכלל. משתמשים במגוון סוגי אוכל ומצבים לפתות את הכלבים.
ה. שליחה קדימה: על הכלב בפקודה לרוץ קדימה בזמן שיש גירויים בסביבה.
ו. הבאת חפצים : זורקים חפץ שהכלב לא מכיר, במשקל של עד אחד ק"ג, ועל הכלב להחזיר את אותו חפץ ולא חפץ אחר שיש בסביבה.
2. שלב הזריזות והמיכשולים:
בשלב הזריזות, הכלבים מוערכים על פי יכולותיהם הפיזיות, זריזותם ויכולת המטפל להדריך אותם במסלול מכשולים. להלן כמה היבטים מרכזיים של שלב זה:
א. מסלול מכשולים: כלבים חייבים לנווט במסלול מוגדר מראש הכולל מכשולי זריזות שונים כגון קפיצות, מנהרות, מוטות אריגה, A-frames ועוד. הקורס עשוי להשתנות במורכבות ובאורך בהתאם לרמת התחרות. במסלול- קיר טיפוס 220 ס"מ או 230 ס"מ לניקוד מלא, מתקן קפיצה בגובה 120 ס"מ, קפיצה למרחק 400 ס"מ.
ב. מהירות ודיוק: כלבים צריכים להשלים את המסלול בתוך מגבלת זמן מוגדרת, תוך הצגת זריזות, מהירות ויכולת לבצע כל מכשול בצורה נכונה. המטפלים מדריכים את כלביהם במהלך הקורס, תוך שימת דגש על עבודת משמעת ושליטה.
ג. ביטחון עצמי: ביטחון עצמי חיוני לשלב הזריזות. כלבים צריכים לגשת למכשולים ללא היסוס ולהשלים אותם ללא שגיאות.
3. שלב ההגנה:
שלב ההגנה מייחד את Mondeoring מענפי ספורט כלבים רבים אחרים, שכן הוא מעריך את אינסטינקט ההגנה של הכלב והתוקפנות המבוקרת. להלן מרכיבי המפתח של שלב זה:
א. חשש: בתרגיל זה, הכלב אדם מתקדם לכיוון הכלב תוך כדי איום, מטרת המבחן לבדוק את הביטחון של הכלב ולראות לנטרול האובייקט במצב לחץ, וגם בדיקת המשמעת תוך כדי תרגיל התקיפה. לקורס אילוף להגנה בחברת LADOG – לחצו כאן.
ב. עבודת נשיכה : הכלב נדרש לבצע עבודת נשיכה מבוקרת על ידי אחיזה חזקה בחליפה ושמירה על הנשיכה בשליטת המטפל. תוקפנות מוגזמת או חוסר שליטה עלולים לגרום לפסילה. לאורך שלב ההגנה, על המטפלים לשמור על שליטה על הכלבים שלהם. הם צריכים להפגין את היכולת להפסיק בצורה מיידית את הנשיכה מהחליפה .
ג. חיפוש אחר האדם בחליפת הנשיכה : בתרגיל זה על הכלב למצוא את האדם שמתחבא בעזרת חוש הריח.
ד. הגנה על חפצים: בתרגיל זה על הכלב לשמור שלא יתקרבו לחפץ. שלושה אנשים זרים מתקרבים לחפץ ואסור לכלב לתקוף אותם אם הם במרחק של יותר בשני מטר, אך אם יתקרבו ממש קרוב על הכלב להגיב בניטרול האנשים.
מונדיאו-רינג mondio ring
חשוב להדגיש שמונדיורינג שמה דגש חזק על שליטה וצייתנות לאורך כל השלבים, אפילו בשלב ההגנה בו מוצגת תוקפנות. על המטפלים להוכיח את יכולתם לנהל את כלביהם ביעילות בצורה מבוקרת ובטוחה.
צוותים המצליחים במונדיורינג הם אלו השולטים בכל שלושת השלבים, המציגים את יכולות הכלב ואת המיומנות של המטפל בשמירה על שליטה ודיוק. האימונים וההכנה לספורט זה הם קפדניים, הדורשים השקעה של אילוף על בסיס יום יומי, תהליך שלוקח מספר שנים.